2022-03-11 11:34:09• hírek • Bede Emőke

Szükség esetén újabb mobiltáborokat állítanak fel az Ukrajnából érkező menekültek számára

Az elmúlt időszak eseményeiről és legfontosabb tudnivalóiról tájékoztatta a helyi sajtó képviselőit Radu Roca Szatmár megye prefektusa,  Altfatter Tamás és Pop Romeo alprefektusok, illetve Silaghi Cristian, a megyei irányító és koordináló központ (CJCCI) szóvivője.

A kormánymegbízott elsőként a visszaszorulóban levő koronavírus-járvány időszakát értékelte. Köszönetet mondott mindazoknak az állampolgároknak, akik felelősségteljes magatartásukkal segítették a pandémia legyőzését, ugyanakkor háláját fejezte ki a helyi önkormányzatoknak, közintézményeknek és a járványkezelésben kulcsfontosságú szerepet vállaló belügyminisztériumi szerveknek, azaz a rendőrségnek, csendőségnek, határrendészetnek és a katasztrófavédelemnek is. Hozzátette ugyanakkor, hogy noha szerdától országszerte megszűntek a járvány miatt bevezetett korlátozások, egyéni szinten továbbra is érdemes fokozott figyelmet fordítani az egészségügyi és higiéniai óvintézkedésekre, annál is inkább, mivel jelen pillanatban rengeteg ukrán állampolgár kel át az országon, beleértve Szatmár megyét is.


A prefektus elmondta, az elmúlt két évben több mint 800 Szatmár megyei lakos halálát okozták a Covid-19 és a betegség miatt fellépő komplikációk, ám a szomszédos megyékkel és az országos átlaggal összehasonlítva a járvány nálunk közel sem követelt annyi életet, mint máshol. Ennek okán a kormánymegbízott a frontvonalban szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzetnek is köszönetet mondott.


Orosz-ukrán konfliktus


A prefektusi hivatal a Szatmár megyei közigazgatási egységekkel együttműködve felmérte, hány szálláshelyet lehet akár már a mai naptól kezdődően az Ukrajnából érkező menekültek számára biztosítani. Az összesítés szerint Nagytarna községben 65, Halmiban 38, Kányaházán 60, Batizon 80, Egriben 10, Krasznaterebesen 60, Vámfaluban 20, Kálmándon 25, Szamosdobon 20, Mezőfényen 40, Mikolában 30 és Szatmárudvariban 88 helyet tudnak azonnal a háború elől menekülők számára biztosítani. Amennyiben a férőhelyek száma nem lenne elégséges, a második fázisban további helyszíneket, elsősorban tanintézmények sporttermeit is be lehet kapcsolni a rendszerbe, ezzel kb. 1200 férőhellyel kiegészítve az addigiakat – ismertette a kormánymegbízott.


Radu Roca kitért arra is, hogy néhány nappal ezelőtt a katasztrófavédelem jóvoltából Nagytarnán felállították az első, kb. 200 fő befogadására alkalmas mobiltábort. A hatóságok ugyanakkor további, sátrak felállítására alkalmas helyszíneket is azonosítottak: szükség esetén Halmiban és Krasznaterebesen is ki lehet alakítani egy-egy mobiltábort, illetve további két helyszín kapcsán jelenleg is zajlanak a vizsgálatok. A nagytarnai mobiltábornak egyébként jelenleg egyetlen lakója sincs.


A prefektúra vezetősége az alábbi témákban tájékoztatta még a helyi sajtó képviselőit:

  • Az útlevélosztályon jelentősen megnövekedett a benyújtott kérelmek száma, naponta 200-250 igénylést is iktatnak. A várakozási idő csökkentése érdekében a közszolgálat április 1-ig hétköznap 8 és 20 óra között, szombaton pedig 8 és 12 óra között áll a polgárok rendelkezésére. Az útlevéligényléshez szükséges illetéket a helyszínen kihelyezett automata segítségével könnyedén, sorbanállás nélkül be lehet fizetni, illetve tervben van további két készülék beszerzése is.
  • A kivitelező szerint a szatmári körgyűrű kb. 86 százalékban elkészült. A csapatok már az utolsó szakaszokon dolgoznak, és mivel a munka az ütemtervnek megfelelően zajlik, az elkerülő út május végére elkészülhet.
  •  Aláírták a Szopor és Tasnád között futó 1F jelzésű út felújítására vonatkozó szerződést, így hamarosan kiadják a munkakezdési parancsot. A kivitelezési idő hat hónap, a beruházás összértéke pedig 18,5 millió lej.
  • Robbanás Nagykárolyban: az érintett családoknak 2000 ezer lejes gyorssegélyt utaltak ki.
  • Népszámlálás: március 14-én kezdődik az idei népszámlálás első szakasza, melyben a lakosság egyénileg, interneten keresztül vehet részt, ugyanakkor Szatmárnémeti és Nagykároly több pontján számlálóbiztosok is segítik majd azokat, akiknek nehézséget okoz egyedül kitölteni a kérdőívet. A hatóság reményei szerint ezen etapban sikerül felmérni a lakosság kb. 40 százalékát.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: